Veiligheid van (multifunctionele) printers | SKO
Sluiten

Veiligheid van (multifunctionele) printers

AVG: Is uw organisatie voorbereid?

Sinds 25 mei 2018 is de AVG (Algemene Verordening Gegevens-bescherming, ook wel de GDPR genoemd) van toepassing en is de manier waarop data wordt opgeslagen en gedeeld verandert.

Bedrijven zijn verplicht om datalekken te rapporteren. Gebeurt dit niet dan kan er een boete worden uitgedeeld van wel 20 miljoen euro of vier procent van de jaarlijkse omzet. Het is bedrijven er dus veel aan gelegen om volledig voorbereid te zijn op deze nieuwe wetgeving. Maar, in hoeverre is uw organisatie klaar voor de AVG?

SKO is leverancier van diverse typen (multifunctionele) afdrukapparatuur (MFP’s) welke in de meeste gevallen dusdanig binnen een organisatie worden toegepast dat ze veel data verwerken waaronder privacygevoelige.

In het kader van de AVG wordt SKO niet aangemerkt als ‘verwerker’ in deze. Wel zien we het als onze zorgplicht om onze klanten te informeren over de mogelijke risico’s welke het gebruik van deze apparatuur met zich mee kan brengen. Welke maatregelen kunnen er worden getroffen om deze deels uit te sluiten en/of tot een minimum te beperken.

Alle door SKO geleverde afdrukapparatuur is AVG compliant.

De software van een MFP is cruciaal voor de databeveiliging

Veel bedrijven onderschatten de noodzaak van goede software in combinatie met de juiste beveiliging van een multifunctionele printer (MFP). Met het oog op de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR) die vanaf 25 mei van toepassing is, moeten bedrijven hun databeveiliging op orde hebben. Gelukkig is het niet heel complex om een MFP op de juiste manier te beveiligen met software.

Gevoelige informatie

Bedrijven hebben al heel lang moeite met de beveiliging van hun printers. Op het internet is een filmpje te zien dat al in 2008 door CBS in de Verenigde Staten is gemaakt. In het filmpje zie je een opkoper twee gebruikte multifunctionele printers kopen. Vervolgens worden de interne harde schijven van de MFP’s er uitgehaald en met behulp van eenvoudig te verkrijgen software uitgelezen, waardoor er duizenden originele documenten van de eerdere eigenaar gereproduceerd kunnen worden. Hiermee kreeg hij allerlei gevoelige data van de vorige eigenaar in handen. Saillant detail is dat de vorige eigenaar de zedenafdeling van de politie was en dus veel gevoelige data bevatte.

Het filmpje is inmiddels tien jaar oud, maar nog steeds zeer actueel omdat het een gebrek aan kennis bij veel bedrijven illustreert. Uit gesprekken met klanten blijkt dat er vaak wel over beveiliging wordt nagedacht, maar dat het thema niet zo vaak wordt genoemd als kostenbesparing of flexibiliteit. MFP’s worden echter vaak juist over het hoofd gezien als het gaat om beveiliging, maar moeten worden gezien als een volwaardige computer en als onderdeel van het bedrijfsnetwerk. De MFP communiceert namelijk met andere apparaten en bevat een besturingssysteem en software. Daarbij vergeten bedrijven vaak dat een MFP veel privacygevoelige data verwerkt. Nu de nieuwe wetgeving eraan komt, groeit het bewustzijn onder de bedrijven dat ook de MFP moet worden beveiligd en krijgen we steeds vaker de vraag hoe de beveiliging kan worden geregeld.

Als onderdeel van uw voorbereidingen hierop moet u zich bewust zijn van de rol die uw infrastructuur speelt in de verwerking van documenten en gegevens. Zorg dat u een evaluatie hebt uitgevoerd en de juiste beveiligingsmaatregelen hebt getroffen met betrekking tot printers, MFP’s en de documenten die ze produceren en scannen.

Zaken waar u op moet letten in uw afdrukomgeving:

  • Zijn uw apparaten en netwerk bestand tegen cyberaanvallen?
  • Zijn de vaste schijven in uw apparaten versleuteld?
  • Vereist u verificatie voor het gebruik van printers en MFP’s?
  • Heeft u nagedacht over de gevolgen van niet-opgehaalde afgedrukte documenten?

Beveiligingsmogelijkheden van de printers van SKO

Voor wat de door SKO geleverde apparatuur betreft, willen we u graag informeren over de mogelijkheden welke deze bieden.

Beveiligingsmogelijkheden Sharp

Sharp biedt uitgebreide beveiligingsmogelijkheden waarin oplossingen voor apparaatbeheer, output-beheer en documentenbeheer worden samengevoegd. Een belangrijk aspect van databeveiliging is de toegangs-verlening tot bepaalde data. Met een goede Data Security Kit is de MFP al beschermd tegen verschillende digitale aanvallen.

sharp

Beveiligingsmogelijkheden Lexmark

Lexmark apparaten zijn AVG-ready en bieden meerdere ingebouwde beveiligingsfuncties waarmee de klant over alle security-aspecten beschikt welke vanuit de AVG wetgeving aan dergelijke apparatuur wordt gesteld. De beveiligingsfuncties zijn beschikbaar over de gehele productlijn en omvatten toegangscontroles, controlelogboeken en ingesloten OS-beveiligingen. Diverse beveiligingsfuncties welke concurrenten nu pas integreren binnen hun apparatuur zijn binnen Lexmark apparatuur al jaren standaard.

Interim_LEX_Primary_Logo_Large_CMYK

Beveiligingsmogelijkheden Xerox

Beveiliging is een topprioriteit voor ons en we weten dat voor uw bedrijf hetzelfde geldt. Daarom maakt elke Xerox® machine met ConnectKey® technologie gebruik van onze holistische vierdelige benadering die uitgebreide, allesomvattende beveiliging biedt voor alle systeemonderdelen en kwetsbaarheden.

Xerox_logo_2008

Beveiligingsfuncties van Xerox-apparaten zijn Image Overwrite, Data Encryption, Secure Print en Access Control. Klik hier voor aanvullende informatie over de privacy- en beveiligingscontroles van Xerox voor klanten.

Mocht u na het lezen van deze informatie met betrekking tot een MFP of printer welke zich binnen uw IT-infrastructuur bevindt nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard contact opnemen met een van onze activators binnen SKO.

Afspraak maken

Nieuwsbrief
Meld u aan en laat u inspireren

Neem contact op

    Ik wil graag een afspraak maken!