Sluiten
21.08.2018 | Categorie: Alle nieuwsberichten

Ontspannen op z’n Scandinavisch met hygge, lagom en fika


Een welverdiende vakantie is het ideale moment om weer op te laden na een drukke werkperiode. Maar, waarom zou je niet het hele jaar door gebruik maken van zoveel mogelijk momenten om je op te laden? 

Bij SKO willen we mensen binnen een organisatie in staat stellen om het beste uit zichzelf te halen. We doen dit door een inrichting te creëren die past bij het DNA van de organisatie. We vinden het van belang dat mensen zich prettig voelen op het werk en hierdoor tot meer in staat zijn. Wij willen organisaties "Fitter by SKO" maken. 'Fit' staat voor stimuleren, duurzaamheid en "Fit for duty"; er klaar voor zijn uw werk optimaal te doen in een fijne omgeving.

hygge

Hoe fitter en gelukkiger iemand zich voelt op het werk, hoe kleiner de kans wordt op overspannenheid en burn-outs. Als we kijken naar de Denen en de Zweden, blijkt dat zij nauwelijks burn-outs hebben. Hoe kan dat?

Denemarken wordt al meer dan 40 jaar benoemd als één van de gelukkigste landen ter wereld. De Denen maken namelijk gebruik van hygge. De essentie van hygge is het creëren van een fijne warme sfeer, genieten van de goede dingen in het leven met fijne mensen om je heen. Hygge is zorgen voor jezelf en de waarde in de kleine dingen kunnen zien.

Lagom
De Zweden hanteren lagom om een balans te vinden tussen werk en privé. Ze werken niet te weinig, maar ook niet te veel. Overwerken proberen ze zoveel mogelijk te vermijden. Ze geloven namelijk dat lang werken niet altijd gelijk staat aan effectiviteit, en experimenteren daarom al tijden met een zes urige werkdag.

’s Avonds nog een waslijst aan e-mails beantwoorden doen de Zweden liever niet. En dat blijkt een verstandige keuze. Door werk en privé duidelijk te scheiden hebben de Zweden meer rust, waardoor de kans op een burn-out sterk vermindert.

sko_hygge1

sko_hygge2

Fika
Ook tijdens de Zweedse werkdag wordt het nemen van rust erg serieus genomen. Een aantal keer per dag maken Zweden tijd voor fika; de beroemde Zweedse koffie & taart pauze. Het gaat om het creëren van een adempauze, waarin je bewust kunt stilstaan. En in een wereld vol met voortdurende prikkels kunnen we dat allemaal wel gebruiken.

Bij organisaties die gebruik maken van hygge, lagom en fika blijkt dat het personeel productiever, creatiever en blijer is. Meer effectiviteit én meer vrije tijd dus. Dit alles resulteert in een duidelijke afbakening van privé en werk, minder werkdruk en meer rust in het het hoofd. 

Meer nieuws

Nieuwsbrief
Meld u aan en laat u inspireren

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ons nieuws, aanbiedingen en acties? Meld u aan voor onze nieuwsbrief en laat u inspireren.