Kennisplatform voor een duurzaam interieur | SKO
Sluiten
7.01.2019 | Categorie: Alle nieuwsberichten

Kennisplatform voor een duurzaam interieur


Duurzaamheid staat bij SKO hoog in het vaandel. Ook als het gaat om projectinrichting is dit voor ons een belangrijke pijler. Alle producten van SKO worden met zorg geselecteerd en ingezet. Door de lancering van het centraal online platform INSIDE/INSIDE worden alle producten van SKO gecontroleerd op de duurzaamheid en circulariteit van het product.

INSIDE/INSIDE is een centraal online platform dat inzicht biedt in de duurzaamheid van een interieur. Hierbij wordt gekeken naar hoe circulair en gezond het meubilair is. Gebruikers zoals interieurarchitecten, facilitair medewerkers, ontwikkelaars en consumenten selecteren interieurproducten en materialen. Vervolgens kunnen zij detailinformatie lezen én betrouwbare data over de milieu- en gezondheidsimpact inzien en vergelijken. Twee van onze grootste leveranciers, Drentea en Vepa, zijn onderdeel van INSIDE/INSIDE als founding partners. Met hun kennis en ervaring op het gebied van materialen, producten en toepassingen dragen zij bij aan de inhoudelijke ontwikkeling en opzet van INSIDE/INSIDE.

Hoe werkt het?
Leveranciers en producenten in de interieurbranche laten hun producten en/of materialen certificeren door middel van een Levenscyclusanalyse (LCA). Bij een LCA wordt gekeken naar de totale milieu impact gedurende de gehele levensduur. Dit proces begint bij de winning van de grondstoffen en eindigt uiteindelijk bij de afvalverwerking. Alle daartussen liggende fasen van productie, transport en onderhoud worden meegenomen in de analyse. De uitkomst wordt vervolgens in een database geplaatst waardoor een objectieve vergelijking gemaakt kan worden tussen verschillende interieurmaterialen en -producten.

Om de impact van materialen en producten te kunnen beoordelen en vergelijken zijn zogenaamde 'single indicators' ontwikkeld. Deze gezamenlijke indicatoren rekenen de milieu-impact om naar één getal/waarde. De indicatoren voor het berekenen van een LCA zijn onder andere:

  • De grondstoffen die zijn gebruikt voor het product;
  • De transportmiddelen tijdens de gehele levenscyclus;
  • De transportafstanden tijdens de gehele levenscyclus;
  • De benodigde energie gedurende het productieproces;
  • De emissies naar lucht, bodem en oppervlaktewater;
  • De hoeveelheid afval per product;
  • De mogelijkheid tot hergebruik van een product;
  • Het verpakkingsmateriaal per product;
  • De middelen die nodig zijn voor gebruik en onderhoud.

Uiteindelijk resulteert deze berekening in een bedrag dat aangeeft wat de kosten zijn om de milieu-impact te compenseren. Hoe lager het bedrag, hoe lager de milieu-impact.

Deze uitkomsten worden vervolgens in de database geplaatst. Hierdoor is een objectieve vergelijking tussen meubilair en materialen mogelijk, kan bepaald worden wat de meest duurzame optie is en waar de meeste milieuwinst te halen is.

Initiatiefnemers
Dutch Green Building Council (DGBC), NIBE en Ex Interiors hebben INSIDE/INSIDE geïnitieerd om een antwoord te kunnen geven op de behoefte om duurzaamheid in interieurs inzichtelijk te maken. Zij zien het als hun maatschappelijke plicht om duurzame interieurs in de gebouwde omgeving te stimuleren.

Het SKO servicemodel
SKO wil mensen binnen een organisatie in staat stellen om het beste uit zichzelf te halen. Wij doen dit door een inrichting te creëren die past bij het DNA van uw organisatie door middel van ons servicemodel. Met ons servicemodel bieden we onze klanten de mogelijkheid om actief de productiviteit en het welzijn van alle medewerkers te vergroten. Ons serviceconcept ondersteunt een circulaire economie waarbij duurzaamheid, flexibiliteit en ontzorgen centraal staan.

Bekijk ons servicemodel

Wil je meer te weten komen over INSIDE/INSIDE?
Neem dan een kijkje op www.insideinside.nl

Meer nieuws

Nieuwsbrief
Meld u aan en laat u inspireren

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ons nieuws, aanbiedingen en acties? Meld u aan voor onze nieuwsbrief en laat u inspireren.