Sluiten
5.03.2018 | Categorie: Alle nieuwsberichten

SKO maakt alle werkplekken van Gemeente Enschede 100% duurzaam

 

De komende tien jaar worden zoveel mogelijk werkplekken van de Gemeente Enschede verduurzaamd door SKO Projectinrichting. Dit betreft de werkplekken in het stadskantoor, het stadhuis en diverse wijklocaties verspreid over de gemeente.

In de praktijk betekent dit dat een medewerker die een nieuwe werkplek nodig heeft zijn meubelen kan kiezen uit een zogeheten refurbished collectie. Deze collectie bestaat uit kantoormeubelen die de gemeente al in gebruik heeft gehad en die versleten of kapot zijn. Deze meubelen worden geschikt gemaakt voor hergebruik.

SKO start binnenkort met het in kaart brengen van het bestaande meubilair en de bestaande voorraad. Zijn de meubels kwalitatief goed en dragen ze bij aan een gezonde werkplek, dan worden ze hergebruikt. Overbodig interieur krijgt een herbestemming via SKO. Daar waar de oude meubels nog waarde hebben, krijgt de gemeente Enschede eventueel een inruilbedrag.

De aanschaf van “nieuwe” producten zal alleen plaatsvinden wanneer het bestaande meubilair niet meer voldoet of geschikt kan worden gemaakt. Nieuw meubilair zal moeten voldoen aan de strengste circulariteitseisen. Zo houdt de gemeente – samen met regisseur SKO – stevig grip op haar circulaire missie én haar inventaris

 

Circulair meubilair
Circulair meubilair wordt gemaakt vanuit een nieuwe manier van denken over hoe er met grondstoffen, producten en afval om wordt gegaan. Bij circulaire meubels worden afgeschreven meubels als grondstof gebruikt voor nieuwe producten. Hierdoor zijn er minder grondstoffen nodig en wordt er minder onnodig weggegooid. De producten worden zo ontworpen dat ze eenvoudig zijn te scheiden en hergebruikt kunnen worden voor een tweede leven of als nieuwe producten in een andere vorm.

 

1


Samenwerking
Het verduurzamen van de werkplekken wordt uitgevoerd in samenwerking met Drentea Office Furniture. Drentea is fabrikant van kantoor- en projectmeubelen voor de zakelijke markt. Drentea ontwerpt en produceert 100% in Nederland en streeft continu naar een beperking van het gebruik van milieubelastende werkmethoden en middelen. Ze vinden het van wezenlijk belang om alle producten zo te ontwerpen dat ze eenvoudig kunnen worden gedemonteerd en zo hoogwaardig mogelijk kunnen worden hergebruikt voor een volgend leven of als nieuw product en in een andere vorm of functie.

We zijn zeer kritisch op de waarde van het product. Het moet nog wel enige tijd meekunnen of we moeten producten kunnen ombouwen naar iets anders. Zo hebben we archiefkasten omgebouwd tot zitplekken en van deuren maken we paraplubakken. - Robbert Nijhuis, commercieel directeur SKO

Uniek
Henk Veldhuis heeft zich als facilitair manager van de gemeente Enschede ingezet voor de verduurzaming van de werkplekken.

Dit is het meest circulaire project van Nederland. Elk snippertje wordt opnieuw gebruikt. - Henk Veldhuis, facilitair manager Gemeente Enschede.

Alle producten die vanaf nu door de handen van de facilitaire dienst van de Gemeente Enschede of SKO gaan krijgen een barcode waarmee er wordt gelinkt naar een grondstoffenpaspoort. In dit paspoort staat de gehele geschiedenis van het product. Bijvoorbeeld wanneer het is opgeknapt en welke onderdelen herbruikbaar zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld vastgelegd wanneer het product is opgeknapt en welke onderdelen herbruikbaar zijn.

De gemeente Enschede streeft naar versneld circulair inkopen, waarbij niet de prijs centraal staat, maar de lange termijnvisie van marktpartijen op circulaire kantoorinrichting, nieuwe verdienmodellen en een inclusieve samenleving. Willem Pouwels, Teamleider Facilitaire Ondersteuning bij de gemeente Enschede, legt uit waarom de keuze op SKO is gevallen:

Het totale pakket van SKO sprak mij aan. Zij voldeden ruim aan al onze ambities. Maar ik word vooral warm van de Duurzaamheidsstraat, die SKO & partners runnen samen met mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt. Ze krijgen ook een dikke plus van mij voor hun goede visie op gezond werken. - Willem Pouwels

Duurzaamheidsstraat
SKO heeft aantoonbaar veel  ervaring met hergebruik en heeft een duidelijke visie op duurzaamheid. Veel werkzaamheden worden in de buurt uitgevoerd in samenwerking met lokale partijen. Daarnaast pleit SKO voor duurzame en maatschappelijk verantwoorde initiatieven. In de duurzaamheidsstraat van SKO, waar de meubels worden opgeknapt, worden vaak mensen ingezet die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Lees meer over het project in het artikel van de Tubantia.

Meer nieuws

Nieuwsbrief
Meld u aan en laat u inspireren

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ons nieuws, aanbiedingen en acties? Meld u aan voor onze nieuwsbrief en laat u inspireren.